Lån uten sikkerhet

Under avsnitter ‘Finansiering’ på forsiden var vi inne på det å låne penger uten sikkerhet, og akkurat dette skal vi se litt nærmere på i denne korte men informative artikkelen.

Mange har kanskje ikke så god greie på økonomi og lån, og flere enn man skulle tro er i tvil om hva usikrete lån egentlig innebærer.

Pengestabel

Usikret lån = høyere renter

Usikrede lån, altså forbrukslån, blir som regel møtt med motbør når man snakker om det og årsaken er enkel og greit det at de er betydelig mer kostbar enn et allminnelig lån i en bank.

Her er det helt enkle mekanisker som gjelder og det betyr rett og slett at et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, mens et vanlig lån i banken ikke deles ut uten sikkerhet.

At en bank vil ha sikkerhet betyr at de vil sikre pengene sine, for det er kun da de kan tilby den lave renten de faktisk har muligheten til. Et forbrukslån er stikk motsatt, og der krever ikke banken noen form for sikkerhet. Det betyr at du fyller ut en søknad, sender den inn og mottar pengene. Ingen spørsmål stilles og banken krever ingen sikkerhet for sine penger.

Denne formen for lån betyr naturligvis at den utvidede risikoen sørger for at rentene skrus opp, men slik fungerer lånemarkedet. Det er heller ikke alle som har sjansen til å tilby banken sikkerhet og for disse lånekundene blir derfor dette alternativet desto viktigere.

Utvis aktsomhet

Forbrukslånet er som du ser en viktig del av lånemarkedet, selv om det er dyrere enn tradisjonelle lån. Man kan riste på hodet over det og mislike det, men for de som har behov for slike lån så er tilbudet veldig viktig. Man skal også være klar over at de aller fleste som tar opp slike lån håndterer dem på en god og forsvarlig måte, og som dermed ikke har noen problemer i så måte – å ta opp et lån uten sikkerhet er derfor langt i fra ensbetydende med at man ender opp som materiale for Luksusfellen!

Det man imidlertid skal være forsiktig med er å ta opp for mye i lån, for et forbrukslån vil uten tvil ha en stor innvirning på økonomien. Man skal derfor gjennomføre en realistisk beregning om hvor stor utgiftsøkning man kan klare å håndtere i måneden, og deretter søke lån ut i fra dette. Ikke lån mer enn du klarer å betale tilbake, for dette vil bare sette deg i en vanskelig situasjon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *